Welkom bij Concertband Musica-Ham

Historiek van onze vereniging

Fanfare St. Lambertus

Op 8 oktober 1921 werd de fanfare opgericht onder de parochienaam Sint-Lambertus. In de volgende jaren zou de fanfare bekendheid verwerven tot ver buiten de gemeentegrenzen.

Wereldoorlog II bracht het verenigingsleven ernstig in de war, de instrumenten werden zelfs veilig opgeborgen uit vrees voor opeising door de bezetter vanwege het koper.

Na de bevrijding werden de muzikale activiteiten dadelijk hervat en de fanfare zou gestaag uitgroeien tot een hoogstaande muziekverenging.

In het midden van de jaren 50 werd de groep aangevuld met een trommelkorps. Begin jaren 60 vervoegde een meisjes trommelkorps voor korte periode de rangen. De tamboers zouden de fanfare tot in de jaren 70 begeleiden.

In 1971 werd de titel “Koninklijke Maatschappij” toegekend aan de ondertussen kwieke 50 jarige fanfare.

In 1972 groeide uit een aantal enthousiaste jongeren het jeugdorkest JOK dat tot op heden nog steeds hoge ogen gooit bij hun optredens.

Ondertussen bouwde de Koninklijke fanfare verder aan de muzikale kwaliteiten. Een succesvol palmares bleef dan ook niet uit. De promotie naar uitmuntendheid in ‘81 (Lanaken) en een Nationale kampioenstitel in ‘82 zijn de tastbare bewijzen. Op 10 maart 1984 werd zelfs een succesvolle single op de markt gebracht!

De Koninklijke fanfare heeft de muzikale lat steeds hoog gelegd. De jaarlijkse welgesmaakte concerten waren hiervan zeker het bewijs.

Op 25 oktober 1996 werd het jubileumconcert ingezet door de ondertussen 75-jarig jonge muziekmaatschappij.

Harmonie De Vriendenkring

Koninklijke Harmonie De Vriendenkring werd in 1925 gesticht onder de naam fanfare "De Vroolijke Makkers". Tijdens de oorlogsjaren werden de muzikale activiteiten door de bezetter stilgelegd.

Reeds in 1944 werden stiekem voorbereidingen getroffen voor de herstart van de fanfare onder de naam "De Vriendenkring". Sindsdien kende de vereniging vrijwel een constante groei. In eerste instantie bestond de maatschappij uit twee afdelingen, de fanfare zelf en een klaroenkorps.

In 1959 werd de groep aangevuld met een drumband en in 1972 richtte men een majorettenkorps op. Ondertussen werkte men aan het muzikale niveau door reeds in 1958 een eigen muziekschool op te richten, wat in 1972 resulteerde in een promotie naar de 2de afdeling.

Jaren verstrijken vlug. In België mag een vereniging die 50 jaar bestaat zich "Koninklijk" noemen, deze eer viel "De Vriendenkring" uit Ham te beurt in 1974.

De fanfare werd in 1986 omgevormd tot harmonie. Dit leidde, na een korte inloopperiode, tot een nationale titel in 1990. Eén jaar later wisten we onze promotie naar de 1ste afdeling af te dwingen, in 1992 onmiddellijk gevolgd door een nieuwe kampioenstitel.

In 1997 behaalde de harmonie tijdens de provinciale concertwedstrijd te Riemst met 94% de promotie naar de uitmuntendheid.

In 1998 mochten we de Cultuurprijs van onze gemeente Ham in ontvangst nemen.

In 2000 werd op gepaste wijze het 75 jarig bestaan gevierd met een academische zitting, een historische overzichtstentoonstelling en een prachtig jubileumconcert.

Concertband Musica-Ham

Om de muzikale toekomst veilig te stellen werd in 2005 besloten om de samenwerking tussen beide verenigingen uit te breiden en te bevestigen met een fusie tot een nieuwe maatschappij. Na een gezonde zwangerschapsperiode werd de geboorte van een gloednieuwe muziekmaatschappij aangekondigd: Concertband Musica-Ham.

Zonder de tradities van onze beide verenigingen te verloochenen noch te vergeten, willen muzikanten, bestuursleden en sympathisanten werken aan de toekomst van deze jonge maatschappij, een maatschappij waarin het fijn musiceren is en aangenaam vertoeven.

Trooper

Copyright Musica-HAM © 2020. All rights reserved.
Website en databasedesign door Musica-HAM webmaster ©.
Privacybeleid

Gemeente Ham